Hallo iedereen!

Gisteren was de grote show in Amsterdam. Ik hoop dat jullie allemaal erbij waren of hebben meegekeken op de livestream om de beste wedstrijdklimmers aan het werk te zien. Zo niet, dan kun je hier beneden de video nog een keer terugkijken.

Livestream NK Sportklimmen 2015

Het NK was een belangrijke dag op mijn kalender. Vanaf het moment dat ik mij had ingeschreven voor de leadwedstrijden was ik vastberaden om mee te doen, te vechten met als 1 doel te winnen. Deze dag had ik gemarkeerd als hoogtepunt om te kijken hoe fit ik momenteel ben.

Twee uurtjes opwarmen in de iso was geen probleem voor mij. Ondanks mijn koorts, verkoudheid en hoest afgelopen week, kon ik mijzelf wijs maken dat ik niks te verliezen had. Ik voelde me nog vrij relaxt met een dosis gezonde spanning voor deze ene route.

Presentation

Toen ik eenmaal de zaal binnenkwam, was ik erg benieuwd wat voor route ik kreeg voorgeschoteld door Tonde. Mijn eerste indruk van de route was dat deze speciaal voor mij was gebouwd. Hier en daar wat compressie, veel volumes en gaan met die banaan!! Gewoonweg tof! De grepen waren wat aan de grote kant en ik voorzag een kleine crux nabij een lange slangachtige greep gevolgd door een ondergreep maar met het juiste voetenwerk zou ik dat moeten kunnen. Ik gebruikte mijn verrekijker om in te zoomen op de topgrepen.

silhouette

Het begin was niet eenvoudig om in te lezen, omdat ik binnen de lijnen stond. Naar links of naar rechts bewegen op het veld verbeterde niet echt mijn zicht op de route. In het kort, de route was vet! Ik kon niet wachten om te klimmen in deze toffe sfeer, met zoveel mensen die mij aanmoedigden, supporters en vrienden om mij heen!

Terug in de isolatie, was mijn mindset veranderd van relaxt naar competitie-modus. Het was tijd om mijn gordel aan te trekken, de juiste schoenen uit te kiezen en te wachten op mijn beurt.

Toen ik de zaal weer betrad, keek ik ernaar uit om te vlammen! Ik wilde niet te snel of te langzaam klimmen. De eerste 3 setjes vormden geen probleem. Ik kon nog een rustpositie vinden door op een grote volume te gaan zitten. Vanaf hier ging ik rustig naar de volgende volume. De volgende stap was een grote dynamische beweging waarbij ik besloot om over te kruizen met mijn rechterhand en te springen.

NKLead

Fotocredits: Sytse van Slooten

Toen mijn voeten geen druk meer hadden, leek het alsof ik werd weggetrokken van de wand. Ik kon de greep op de volume niet zien, enkel een vage tickmark. Het gebeurde allemaal in een flits van een seconde totdat ik daadwerkelijk besefte wat er was gebeurd. Ik stond weer op de grond, teleurgesteld in mezelf.

Wat er door mijn hoofd ging: wat een K@##!%$#@%!$#!!??@s

Ik kon het wel uitschreeuwen, schoenen tegen de wand aangooien of mijn pofzak wegschoppen, maar nee, zo ben ik niet en dus bleef ik kalm 🙁 Ik had moeten springen met 2 handen, ene hand naar de tickmark en de andere hand naar de zijkant van de volume.

Toen ik mijn touw ontknoopte van mijn gordel, vertelde Ulf dat hem hetzelfde was overkomen. Ik hoopte dat niemand hetzelfde zou ervaren, waarbij je vrij vroeg valt zonder echt te hebben geklommen. Als er zo wordt gebouwd vind ik dat er risico’s zijn genomen. Een gewaagd show-element is leuk voor iedereen maar als het aan mij lag, niet zo vroeg in de route. Ik denk dat het publiek nog meer had genoten als alle klimmers hadden kunnen vechten en alles hadden kunnen geven in de route!

Na mij volgde Gerke. Hij had een jaar lang getraind voor het NK. Ik hoopte voor hem dat hij verder zou komen, maar hij sneuvelde helaas bij dezelfde pas. Ik voelde een lichtelijke steek en vond het erg jammer voor hem. Gelukkig wist de meerderheid van de klimmers na mij zonder problemen deze pas statisch te maken.

Wat er door mijn hoofd ging was hoe het publiek dit had ervaren. Ik had iedereen teleurgesteld; mijn familie, vrienden en thuissupporters. Ik kon niet vechten of belangrijker echt genieten van het klimmen. Er waren meer vragen in mijn hoofd waar ik mee zat. Is dit het moment waar ik de afgelopen weken voor heb getraind? Ik heb veel uren gemaakt in de diverse klimhallen. Betekent dit dat ik zwak ben? Hoe ver zouden Ulf, Gerke en ik komen als we deze pas hadden gemaakt? Kon ik de route toppen als ik er voorbij was geklommen? Klom ik te safe? Had ik een inleesfout gemaakt? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik verdomme niet verzuurd was of heb kunnen vechten voordat ik eruit viel. Dit is wedstrijdklimmen! Het hoort erbij. 1 fout en je ligt eruit. De manier hoe ik met mijn performance omga tijdens en na de route hoort ook bij het wedstrijdklimmen. Ik heb het geaccepteerd.

De route was ongetwijfeld goed geschroefd. Na afloop heb ik nog met de routebouwer Tonde Katiyo ge-evalueerd en vroeg ik wat hij ervan vond. In het kort: hij vond het jammer dat we sneuvelden maar volgens hem was het wel geslaagd.

Tonde

Voor het vervolg heb ik mijn lesje geleerd: volgende keer meer geluk en wellicht ook de publieksruimte betreden om de route beter in te lezen.

Ik ben als 8e geëindigd op het NK. Klik hier voor de einduitslag. Ik baal enorm van mijn resultaat, wetende dat dit enkel een momentopname is. Ik ben nog steeds teleurgesteld in mijn performance. In plaats van een hoogtepunt, voelde het aan als een dieptepunt. In de week voor het NK zag het er even naar uit dat ik door een aanhoudende verkoudheid en koorts niet deel zou kunnen nemen. Dus wat dat betreft ben ik blij dat ik toch onderdeel was van het NK, maar ik had graag wat meer willen klimmen en wat meer van mezelf willen laten zien.

Maar goed, bedankt voor alle warme support. Ik hoop dat iedereen heeft genoten en ik ben blij voor de klimmers die hebben gevochten, genoten en lekker hebben geklommen gisteren!

Language
Sponsors
Tags
Socials
Archive
Search
Contact
Voor vragen over de website, klik hier.